Grillad lax med risonisallad

 
Jag älskar mat som man kan variera i all oändlighet och som är enkel att laga. Det här är en sådan rätt. Alla ingredienser är utbytbara, det är bara att anpassa efter vad man är sugen på och vad man har i kylskåpet eller trädgården. Ingredienslistan ska därför bara ses som ett förslag både till innehåll och mått. Laxen och sparrisen har jag grillat på kolgrill men det går naturligtvis att tillaga laxen i ugnen och koka eller steka sparrisen inomhus om man inte har lust eller möjlighet att grilla.
 
Ingredisenser 4 portioner
800 gr laxsida
Ett knippe sparris
Olivolja
1 citron
200 gr risoni
250 gr körsbärstomater
150 gr fetaost
10 färska jordgubbar
70 gr babyspenat
1,5 dl kalmataoliver
1 rödlök
Ett knippe basilika
Chilipeppar
Salt
Peppar
 
Sås
2 dl turkisk yoghurt
1 dl röd pesto
 
Gör så här
1. Koka risoni enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj i kallt vatten. Ringla lite olivolja över så den inte klibbar ihop.
 
2. Skiva löken tunnt, dela fetaosten och jordgubbarna i bitar, grovhacka basilikan.
 
3. Varva risoni, lök, fetaost, jordgubbar, basilika, babyspenat, tomat och oliver på ett stort fat eller i en skål.
 
4. Blanda yoghurten och peston till en sås.
 
5. Ställ salladen och såsen åt sidan och förbered det som ska grillas. Pensla laxen med olivolja och strö på salt, peppar och chilipeppar. Ringla olivolja och strö salt på sparrisen.
 
6. Grilla laxen tills den har fått fin färg på utsidan och är precis färdig på insidan. Den får inte bli för torr! Här får man antingen gå på känsla eller använda en termometer för perfekt resultat. Innetemperaturen ska vara mellan 50-55 grader. Sparrisen grillas några minuter tills den fått fin färg.
 
7. Servara laxen tillsammans med salladen, såsen och citron som pressas över.
 
Risoni är en pastasort som ser ut som ris, men som alltså är pasta.
 
 
 
 
Grillat - Lax - Risoni - Sallad