Svartvinbärsgelé

Gelé på svarta vinbär är gott till stek, grytor och andra kötträtter. Det är också väldigt gott att tillsätta i såser för den där speciella sötman man vill åt i framförallt brunsås.
 
Svartvinbärsgelé kan göras med antingen omogna eller mogna vinbär. Omogna bär innehåller mer pektin, det ämne som får genén att stelna, därför behöver man oftast inte tillsätta extra pektin om man använde omogna bär. Till den här gelén använde jag mogna bär och tillsatta därför lite extra pektin.
 
Ingredienser (till ca 0,5 L gelé)
1 L svarta vinbär
1 dl vatten
5 dl strösocker
1,5 tsk flytande pektin
 
Gör så här
1. Rensa bären från blad, ruttna bär och annat skräp som slunkit med vid plockningen. Man behöver inte ta bort de små kvistarna som bären sitter fast i, dess silas bort senare. Skölj bären rena i en sil.
 
2. Lägg bären tillsammans med vatten i en gryta och koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 minuter. Mot slutet av kokningen, pressa sönder bären med en slev mot grytans kanter.
 
3. Häll bären i en silduk och låt saften rinna ner i en skål. Låt det stå ca 30 minuter och droppa. När bären svalnat, pressa ut så mycket saft som möjligt med händerna. Se till att verkligen pressa ur så mycket som möjligt, man behöver ta rätt ordentligt för att få ut mesta möjliga.
 
4. Häll bärsaften i en gryta tillsammans med socker och pektin. Låt koka upp och rör runt så att allt socker löser sig.
 
5. Skumma av. Det vill säga fiska upp skummet som hamnar på ytan och släng.
 
6. Häll upp gelén på väl rengjorda burkar. Märk burkarna med innehåll och datum. Förvara svalt och mörkt så håller det länge!
 
Tips
Om du inte har en silduk eller silställning kan man sila bären genom en ren kökshandduk som man lägger i en stor sil eller ett durkslag. Tänk bara på att handduken kommer ta färg av bären så använd en du inte är rädd om.
 
 
gelé - svarta vinbär - svartvinbärsgelé