Svartvinbärssaft

 
Det är enkelt att göra egen saft. Det enda man behöver förutom bär och socker är en saftsil, en gryta och tomflaskor som går att försluta väl. Svartvinbärssaft är en klassiker. Lika god att dricka som att använda som smaksättning i såser. Spara till höstens köttgrytor och stekar. 
 
Ingredienser
2 liter svarta vinbär
7 dl vatten
6 dl socker
 
Gör så här
1. Rensa bären från blad, dåliga bär och annat skräp som slunkit med under plockningen. Man behöver inte rensa bort de små kvistarna som bären sitter frast i, dessa silas bort sen. Skölj bären noga.
 
2. Lägg bären i en stor gryta tillsammans med vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i ca 20 minuter.
 
3. Häll bären i en saftsil och låt rinna av tills bärmassan svalnat. Pressa ur den sista saften med händerna. Pressa väl så att all saft verkligen kommer med.
 
4. Häll saften i en ren gryta, tillsätt sockret, koka upp och rör runt tills allt socker löst upp sig.
 
5. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor, förslut väl och förvara svalt och mörkt. Saften har väldigt lång hållbarhet! När den är öppnad ska den förvaras i kylskåp och håller då i ca 2 veckor.
 
 
Sallad - saft - svarta vinbär - svartvinbärssaft