Vinäger med smak av svarta vinbär

 
Det här är en lika enkel som genial grej: att smaksätta vinäger! Det finns egentligen tursentals med saker man kan smaksätta sin vinäger med, men jag har valt att göra det med svarta vinbär. Det behövs bara två ingredienser (gissa vilka?). Perfekt att använda till till salladsdressingen! Det tar några veckor innan det är klart så planera inte in vinägern i kvällens middag.
 
Ingredienser
Svarta vinbär
Vit balsamvinäger
 
Gör så här
1. Rensa bären från skräp och kvistar. Skölj rena i kallt vatten.
 
2. Lägg bären i rengjorda flaskor. Jag använder två små flaskor och lägger 0,5 dl bär i vardera flaska. Men man kan lika gärna ta en större flaska (eller flera). Fyll hur som helst flaskan till hälften med bär.
 
3. Fyll upp flaskan vinäger. Låt stå en månad i rumstemperatur. Vänd flaskan då och då så att bären och vinägern blandar sig.
 
4. Sila bort bären genom kaffefilter och häll tillbaka på flaskorna. Klart att använda! Förvara mörkt och svalt.
 
 
Vinäger - svarta vinbär