Snart dags att skörda!

 
Det fanns inget grönsaksland när vi flyttade in i huset och jag ville himla gärna ha ett så jag grävde ett för hand i våras. Men jag gjorde bara ett litet. Min plan var att se om det över huvud taget gick att odla där jag tänkt. Det är skugga stora delar av dagen och jorden är inte djup, inte mer än 15-20 cm, så jag var osäker på om det skulle bli något. Men det blev det, det växer så det knakar! Nästa år kommer jag att gräva upp en större bit och odla ännu mer och ännu fler sorters grönsaker. I år blev det gul lök, röd lök, rödbetor, potatis och morötter i landet. Jag kommer att göra lite olika saker av grönsakerna, mest för att se vad som funkar och om vår matkällare blir bra som plats för långtidsförvaring. Jag misstänker att det kanske är lite för varmt men hoppas att det kommer funka skapligt även om förutsättningarna inte är optimala.
 
Lite av löken kommer att plockas och ätas direkt, lite kommer att picklas och lite kommer att torkas och förvaras till vintern. Morötterna behöver gallras och detta gör vi lite efter hand som vi behöver morötter. De små gallringsmorötterna är supergoda att äta precis som de är eller lätt kokta i saltat vatten. Vi har även testat att baka dem i folie på grillen med lite smör och flingsalt och det blev en delikatess. Det som inte gallras bort kommer att få stå kvar och växa sig stora och sedan förvaras i matkällaren och användas efter hand. Jag ska även testa att göra pesto av morotsblasten, det känns tråkigt att bara slänga den när det faktiskt är fullt ätligt. Kanske även finns andra användningsområden? Rödbetorna kommer vi att äta lite av redan nu i veckan då det är hög tid att skörda dessa nu. De kommer att bakas i ugn och serveras som tillbehör. En del av rödbetorna kommer att picklas och användas som tillbehör till kalops och pytt i panna och ytterligare en del kommer att förvaras i matkällaren så länge det nu är möjligt. Potatisen ska få ligga kvar i landet tills blasten har vissnat och därefter ska den förvaras och ätas under hösten.
 
Jag behöver verkligen läsa på ordentligt om förvaring och sen tänker jag att jag får hålla koll så att grönsakerna inte blir dåliga innan vi hinner äta upp dem. En sak är i alla fall säker: det är en lätt euforisk känsla att laga middag till familjen på grönsaker man odlat själv i sin egen trädgård.
 
Gul lök - Morötter - Potatis - Rödbetor - Rödlök